Вперше в Україні: лиман здадуть в оренду для вирощування креветок

31 січня 2024, 09:21 4806

Кабінет Міністрів дозволив віддати в оренду акваторію Сухого лиману (Одеська обл.) для вирощування молюсків та креветок.

Відповідне розпорядження «Про проведення аукціону з продажу права на укладення договору користування на умовах оренди акваторією (водним простором) Сухого лиману для цілей морської аквакультури» №60-р схвалено урядом на минулому засіданні, повідомляє пресслужба Міністерства аграрної політики та продовольства у Facebook.

«Вперше в історії України урядом прийнято рішення про надання можливості підприємцям займатися марикультурою на умовах оренди у частині акваторії Сухого лиману, що в Одеській області», — говориться у повідомленні.

Зазначається, що ділянка водойми в Сухому лимані має вільний водообмін з морем та достатню солоність для вирощування мідій, різних видів креветок тощо. 

За словами заступника міністра агрополітики Віталія Головні, марикультура —  перспективний напрям для розвитку української економіки. Він дасть можливість постачати на внутрішній ринок якісні, корисні та доступні за ціною морепродукти. 

«Нам потрібно розвивати морську аквакультуру. У цьому ми опираємось на досвід країн, які є лідерами, наприклад, Норвегія та Чилі. В розпорядженні чітко визначені координати для ведення бізнесу в Сухому лимані. І ми пропонуємо підприємцям взяти участь в електронних торгах на право оренди акваторії», — зазначив  Віталій Головня .

Договір про оренду буде укладатись на 7 років. Підприємцю необхідно провести підготовчі роботи для початку виробництва, яке здійснюватиметься шляхом розміщення технологічних пристроїв — плавучих садків, колекторів для молюсків тощо.

Перші торги будуть оголошені найближчим часом.