У Школі успішного аграрія розповіли, як відкрити креветочну ферму

07 травня 2023, 10:30 2048

Щоб познайомити з новими напрямами в аграрній сфері, а також залучити більшу кількість людей до створення сімейних господарств, Управління економіки Хмельницької міської ради організувало Школу успішного аграрія — Craft Farming School, яка діє в межах Програми підтримки аграрного розвитку області.

Про це повідомляє медійний ресурс Хмельниччини «Є».

Основними були обрані три напрями — тваринництво, органічне виробництво і рослинництво. На першу зустріч у лютому цього року в межах проєкту зібрали експертів з рослинництва, де йшлося про відновлення запиту в громадах на вирощування малопоширених культур. Наразі відбувся другий етап: говорили про досвід розвитку фермерства та сімейних господарств в Україні.

За словами завідувачки сектору з агропромислового розвитку Управління економіки Хмельницької міської ради Аліни Кузьмінчук, напрями аквакультури, птахівництва, козівництва та бджільництва є перспективними для сільських громад Хмельниччини. Як приклад, вирощування прісноводної креветки. 

Вирощування креветки це вже не новий напрям з розвитку аквакультури, а дієвий рентабельний бізнес. Про це розповів директор ТОВ «Українська креветка» Михайло Меланіч під час спілкування з учасниками школи успішного аграрія в Хмельницькому.

Експерт зазначив, що собівартість креветки — від 40 до 250 грн/кг. Натомість закупівельна ринкова ціна одного кілограма в Україні стартує від 2000 грн: чим більша вага креветки, тим більша ціна за неї. Розпочати власну справу фахівці пропонують з 4-5 спеціальних басейнів, які можуть бути розташовані навіть у звичайному дворі. Зазначають, що запорука успіху таких ферм в Україні — це різноманіття їжі для хітинових. Більше половини раціону креветки складає білок (черв’яки, опариші, дафнія, мотиль та дрібна річкова риба), інша — це «зелена частина» — різноманітна городина та трава, яка росте на подвір’ї (кульбаба, листя лопухів, винограду тощо). Окрім того, креветка їсть гарбузи, огірки і навіть моркву.

Першопрохідці вирощування креветок пройшли свій власний дослідницький шлях, адже спеціалізованої літератури на цю тематику майже не було. Проте тепер підприємство з радістю ділиться з усіма охочими своїм досвідом і допомагає відкрити власний креветковий бізнес «під ключ». До того ж, навіть у воєнний час зі збутом не виникає проблем.

Організатори зазначають, що основною метою Школи успішного аграрія є мотивація суспільства до роботи та самореалізації, отримання потрібних знань і розуміння нових тенденцій розвитку в сферах тваринництва, рослинництва та органічного виробництва. Більша частина відвідувачів таких семінарів — ті, хто вже має досвід у створенні та веденні власних господарств. Але ставку Управління економіки робить саме на початківців: їх знайомлять з тими, хто вже успішно працює та розвивається, пропонують необхідну інформаційну базу і заохочують на відкриття свого бізнесу в галузі аграрного сектору.

Окрема увага приділяється внутрішньо переміщеним особам та ветеранам громади, які зараз проживають у сільській місцевості. Хмельницька міська рада зацікавлена в наданні підтримки саме цій категорії населення: це про соціалізацію через відкриття власної справи, яка дасть можливість цим людям залишитися у громаді й після закінчення війни. В галузі сільського господарства для ветеранів ЗСУ також діють певні преференції. Це дає змогу писати гранти на відкриття власних справ, а також залучати додаткові кошти від міжнародних донорів.