Новий розроблений стандарт ДСТУ 9221:2023 «Картопля продовольча. Технічні умови» діятиме з 1 червня 2023 року.
Про це повідомляє Національний орган стандартизації ДП «УкрНДНЦ».
Відзначається, що цей стандарт поширюється на продовольчу картоплю ботанічних сортів (Solanum tuberosum L.) та її гібриди різних термінів дозрівання, що їх постачають і реалізовують у свіжому вигляді для споживання, і встановлює вимоги до продукції.
«Згідно з новим стандартом в Україні залежно від строків збирання розрізнятимуть картоплю ранню та пізню. Залежно від якості її ділять на три класи — екстра, 1-й сорт і 2-й сорт. Залежно від використання картопля може бути митою і немитою. У стандарті визначено допустимий вміст токсичних елементів у продовольчій картоплі та подано вимоги до її калібрування. Окремі розділи присвячено маркуванню товарної етикетки картоплі, особливостям її фасування, транспортування. Особливо прискірпливо підготовлено розділ із проведення аналізу картоплі, що поставляється на реалізацію в торгівельні мережі», — пояснює експерт Всесвітнього банку з розвитку плодоовочівництва Оксана Руженкова.