В Україні прогнозують рекордні залишки пшениці та кукурудзи

18 березня 2023, 08:00 5101

У березні очікується низький експорт через перегляд угоди про продовження зернового коридору. Щоб справитись із надлишками зернових, ринок трансформується.

Про це повідомив співвласник та операційний партнер компанії Barva Invest Богдан Костецький під час фермерського зльоту «Кооперація на 360°». 

propData.content.image

Експортне завдання по пшениці — 18,4 млн т. На сьогоднішній день ми виконали 11,4 млн т. Щоб динаміка була відповідною, на цей момент вже має бути експортовано на 4 млн т більше. Тому ми прогнозуємо ще більші перехідні залишки пшениці в наступний сезон — на 5 млн т більше, ніж мало бути. У попередні роки на даний момент експорт пшениці був вдвічі більший, і наразі маємо запаси, які є рекордними.

За його словами, з попереднього сезону маємо величезні залишки кукурудзи — 33 млн т потрібно відправити на експорт, фактично експортували 14,3 млн т.

«Прогноз на сезон: 13 млн т кукурудзи залишається в перехідних залишках із очікуванням виробництва 15 млн т, прогнозуємо значні залишки. Тому сьогодні активно шукають шляхи переробки цієї культури, наприклад, на біоетанол», — розповідає Богдан Костецький.

Він додає, що з експортом сої ситуація набагато краща, що стимулюватиме виробників збільшувати посіви. Така ж сама ситуація з соняшником: ринок отримав чіткий сигнал, що соняшник потрібен, і вже експортовано рекордну його кількість. Це вимушений крок, адже маємо руйнації переробних заводів. 


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua