Наступного сезону експорт соняшникової олії перевищить її виробництво

11 серпня 2022, 08:00 5750

За оптимістичного сценарію наступного сезону може бути перероблено 11-11,6 млн т соняшнику, але якщо порти будуть заблоковані, ця цифра не перевищить 8 млн т.

Про це повідомила аналітик ІА «АПК-Інформ» Світлана Киричок під час онлайн-конференції «Український ринок олійних: оптимістичний чи песимістичний прогноз».

propData.content.image
Світлана Киричок, аналітик ІА «АПК-Інформ»

Соняшникова олія повністю залежить від експортних можливостей. Близько 90% виробленої в Україні олії експортувалося, і майже весь обсяг вивозився морським шляхом. Після блокади портів переробна галузь зупинилася, та ринок відновлюється з кожним місяцем. Обсяг виробництва та експорту олії збільшується, і якщо порти будуть працювати, то в новому сезоні потенціал її виробництва може скласти близько 5 млн т. Тобто якщо Україна втратила першість у виробництві соняшникової олії в світі, то за умов роботи портів лідерство в її експорті може бути збережене. Але якщо порти будуть заблоковані, показники експорту будуть нижчими і можуть стати мінімальними за останні 7-10 років.

За прогнозами асоціації «Укроліяпром», наступного маркетингового року виробництво соняшникової олії сягне 4 млн т, а експорт — 4,2 млн т. 

Рекордні перехідні залишки соняшнику компенсують втрату врожаю в новому сезоні, тож потенціал переробки є.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua