Український АПК потребує допомоги ЄС: бізнес окреслив очікування

13 жовтня 2023, 08:00 1306

Уряд України визначив сільське господарство ключовою галуззю, яка має зробити значний внесок у відновлення країни. Для повного розвитку потенціалу української аграрної промисловості знадобиться широка співпраця з багатьма зацікавленими сторонами.

Про це йшлося під час першої міжнародної аграрної конференції «Поля змін: окреслення шляху українського сільського господарства», яку 5 жовтня 2023 року в Брюсселі провели асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» та корпорація AGCO.

«Ми сподіваємося, що конференція стане трампліном для прискорення фінансування та реалізації конкретних дій у всіх сферах розвитку українського сільського господарства та аграріїв, які підтримуватимуть майбутню глобальну продовольчу безпеку», — прокоментував віцепрезидент з фінансів та регіональний керівник у Європі корпорації AGCO Фредерік Дев'єн.

На конференції були розглянуті пріоритети фінансування та довгострокові проєкти українського сільського господарства, а також післявоєнна економічна відбудова та європейська інтеграція України.

Назар Бобицький, керівник європейського офісу УКАБ

Український бізнес сподівається, що інституційна рамка Європи щодо відновлення України, якою має стати програма Ukraine Facility, допоможе нашій країні пройти величезні випробування у напрямі відновлення економіки, навіть коли ще триває війна. Нам потрібно створити в Україні життєздатну економіку на життєздатній основі в середньостроковій перспективі й водночас змінити своє інституційне законодавство для майбутнього членства в ЄС.

Він зазначив, що одним з пріоритетних завдань брюссельського офісу УКАБ буде тісна комунікація з відповідними європейськими стейкхолдерами щодо максимально ефективного використання можливостей фінансової підтримки ЄС на користь українського бізнесу, зокрема аграрного сектору.

У заході взяли участь понад 120 учасників — ключових політичних осіб України і ЄС, лідерів аграрного бізнесу, представників фінансових установ, а також представників агрохолдингів (що обробляють разом понад 2,5 млн га сільгоспугідь). Останні підкреслили, що українське сільське господарство зараз стикається зі значними викликами, які ставлять під загрозу його виробництво, прибутковість та інвестиції.

Голова правління компанії «Агро Регіон» Айварас Абромавичус зазначив: «З початку повномасштабної війни Україна вже отримала суттєву фінансову підтримку від міжнародних організацій, і українська спільнота вдячна за цю підтримку, однак досі існує постійна потреба в допомозі, зокрема щодо зниження вартості логістики та сприяння у покритті страхування морського транспорту, що дасть українському аграрному сектору шанс на виживання».

Зі свого боку, генеральний директор ІМК Алекс Ліссітса окреслив негайні кроки, які потрібно реалізовувати аграріям України вже сьогодні.

Алекс Ліссітса, гендиректор ІМК

По-перше, ми маємо пріоритезувати зусилля щодо мінімізації втрат, завданих війною. По-друге, необхідно запровадити програму цільової фінансової допомоги сільгосппідприємствам та агробізнесу України за підтримки фінансових установ. По-третє, варто інвестувати в заходи безпеки для сільськогосподарських активів та інфраструктури в регіонах, які постраждали від війни, щоб зменшити ризик подальших втрат через нестабільність.

Під час панельної дискусії, присвяченій темі залучення коштів, було озвучено багато ініціатив і зобов’язань щодо фінансування.

«Нам потрібне оновлене відчуття терміновості та спрощені процедури, щоб зрозуміти, як ці гроші надходять на рівень аграріїв. Розподіл ризиків і більш доступні умови кредитування вимагають більшої координації між міжнародними фінансовими установами та місцевими банками», — підсумувала генеральний директор AGCO Finance  Анна Наплоха.