Українські цукровики хочуть поділити експортну квоту до ЄС

12 вересня 2024, 08:00 1339

Виробники цукру ведуть перемовини про поділ квоти на безмитний експорт до Євросоюзу своєї продукції.

Про це Delo.ua розповіли самі цукровики та у профільній асоціації «Укрцукор». 

З огляду на очікувану річну квоту у 262,6 тис. т у 2025 році та середні біржові котирування $603/т, йдеться про ринок орієнтовно у $158 млн. 

Учасники переговорів вважають, що розподіл квот зробить експорт циклічним та регулярним протягом усього періоду дії обмежень.

Наразі обговорюється принцип розподілу квоти: яка частка у виробництві — така і в експорті. 

Генеральний директор «Укрпромінвест-Агро» Роман Огородов заявив, що його компанія хотіла б отримати право експортувати близько 19 тис. т цукру. Це приблизно 17% від майбутньої квоти в 109 тис. т, що відповідає її частці в українському виробництві за 2023 рік. 

Агрохолдинг Cygnet, який експортує левову частку свого цукру, підтримує запропонований розподіл квот, розповіла його комерційний директор Наталія Богданович. 

«Залишиться питання: чи всі виробники будуть прагнути експортувати до ЄС, і чи в кожному сезоні цей ринок буде привабливим для українського цукру? Поки незрозуміло, хто і яким чином має заповнити цю квоту в роки, коли цукор вигідніше продавати в Україні», — уточнює співрозмовниця видання.

Водночас, якщо квоти будуть розподілені за часткою виробництва, то це стане проблемою для маленьких виробників і новачків, яким буде складно потрапити у цей розподіл. 

Як пише видання, поки що ідея розподілу квоти між виробниками є лише бажаним сценарієм для частини цукровиків. Вони продовжують консультації всередині галузі, але ще не подавали клопотання до Мінагрополітики чи Кабміну, до повноважень яких відносяться ці питання.