Україна та ЄС шукають «запобіжник» від блокування кордонів

15 лютого 2024, 08:00 854

Україна працює з Єврокомісією над створенням механізму, який зробив би неприпустимою блокаду.

Про це заявив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач 14 лютого на конференції Global Outlook: A Winning Vision, організованій Європейською Бізнес Асоціацією (ЄБА).

«Питання блокування кордону є одним із ключових, які ми зараз порушуємо з Європейським Союзом, з Єврокомісією. Має бути якийсь запобіжник, що кордон не можна блокувати. Тобто ті дороги, які ведуть до пунктів пропуску, мають вважатися критичними для функціонування Євросоюзу, для країн, де є кордон, і їх не можна блокувати», — сказав Деркач.

І підкреслив, що ця ситуація шкодить економікам країн ЄС і України.

«У нас є високий ризик, що кордон буде заблокований представниками будь-якої сфери, і це використовуватиметься для досягнення приватних цілей, які навіть не стосуються України», — додав Деркач, пояснивши, що для такого страйку щодня можна знайти будь-яку причину.

Він зауважив, що правопорушення і пошкодження транспортних засобів, майна, а також кримінальні провадження однозначно мали би бути підставою для припинення блокування, оскільки це порушення умов мирного страйку, на який протестувальники беруть дозвіл. Але натомість страйк продовжується і навіть розширюється на інші пункти пропуску.

Деркач додав, що міністерство розвитку мають спільне з міністерством інфраструктури Польщі бачення щодо продовження лібералізації торгівлі.

«Ніхто не хоче повернення дозволів, але в Польщі її хочуть змінити і деякі критерії встановити чіткіше, щоб не шкодили польським перевізникам. Працюємо над цими критеріями, щоб усі виконували єдині правила гри», — сказав він. 

Крім того, під час зустрічі на кордоні із заступником міністра інфраструктури Польщі Павелом Ганцажем Сергій Деркач зазначив, що Україна продовжує функціонування пілотних проєктів на пунктах пропуску «Ягодин Дорогуськ» та «Нижанковичі – Мальховіце» до 1 березня.

«Йдеться про розділення в системі «єЧерга» завантажених та порожніх транспортних засобів на пункті «Ягодин Дорогуськ», а також відсутність потреби реєструватись в системі «єЧерга» порожнім вантажівкам на пункті «Нижанковичі – Мальховіце», — говориться у повідомленні міністерства

Заступник міністра наголосив, що стабільна та ритмічна робота кордону прямо впливає на функціонування системи «єЧерга». Остання дозволяє перевізнику керувати своїм часом для перетину кордону.

«Головне для її роботи — безперебійна та прогнозована кількість вантажівок, що перетинають кордон. Лише в такому разі кожен водій зможе точно знати, коли перетне кордон. В умовах блокади, організованої польськими фермерами, жоден перевізник не може планувати свою діяльність...», — підсумував Деркач.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua