Угоду про експорт зерна з України морем можуть підписати 22 липня

21 липня 2022, 21:42 2309

Канцелярія президента Туреччини зазначає, що угоду буде підписано 22 липня о 16:30 за місцевим часом у палаці Долмабахче. Там будуть присутні президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган і генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш.

Про це повідомляє Reuters.

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив у четвер, що він сподівається на досягнення угоди, та що переговори проходять добре. Анкара заявила, що була досягнута згода щодо плану вивозу зерна під егідою ООН. 

Також генсек ООН Антоніу Гутерріш уже вирушив до Стамбула. Його пресслужба наголосила, що поки зарано коментувати досягнення угоди. 

«Ситуація залишається дещо нестабільною, тому я не можу точно сказати, коли щось буде підписано», — сказав заступник речника ООН Фархан Хак.

За словами міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, переговори з рф щодо експорту українського зерна є дуже складними. Вони ведуться на дуже серйозній вертикалі: від генсекретаря ООН до технічних експертів, які сидять і відпрацьовують деталі. Президент України дав чітке доручення: всі деталі мають бути відпрацьовані таким чином, щоб усунути будь-яку загрозу для України з моря.