Статус критично важливих отримали 165 компаній-перевізників

25 липня 2024, 17:26 3041

165 підприємств транспортної галузі на сьогодні визнані критично важливими. Ще 80 компаній найближчим часом отримають цей статус.

Про це під час зустрічі з перевізниками, присвяченій питанням бронювання, повідомив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач, передає «Укрінформ».

Він зауважив, що для транспортної галузі дещо спрощені вимоги щодо визнання підприємств критично важливими. Так, для отримання зазначеного статуту достатньо відповідати всього двом вимогам із семи, що містяться у постанові Кабінету Міністрів №76.

«Ринок перевезень потребує швидких рішень, тому ми ініціювали зменшення кількості обов’язкових відповідностей з трьох до двох. Наразі для ринку перевізників чинними є два критерії. Додам, що таке спрощення було запроваджене до дуже невеликої кількості галузей, і наша транспортна сфера туди потрапила», — зазначив заступник міністра.

Крім того, наказом №303 Мінвідновлення розширило категорії підприємств, які можуть бронювати своїх працівників. Тепер критичними можна визнавати і компанії, що здійснюють нерегулярні перевезення та пасажирські, а також автостанції. Скасовано також вимогу щодо підтвердження трудових відносин із працівниками за останні 180 днів до подання документів, оскільки багато хто з перевізників через мобілізацію працівників проводить постійний рекрутинг.

«Після того, як підприємство визнається критично важливим у міністерстві, на що в середньому потрібно близько місяця, ця інформація вноситься до порталу «Дія». Всі 165 підприємств уже є в системі, й компанії можуть бронювати своїх працівників», — додав Деркач.

Щодо ФОПів, яких у галузі значна кількість, сьогодні ці підприємці не можуть бронювати своїх співробітників через законодавчі обмеження.

«Поки що жодне міністерство не може визначити ФОПів свого ринку критично важливими. Це стосується не тільки транспортної сфери, а й абсолютно будь-якої галузі в Україні — і енергетики, і агросектору, абсолютно всіх. Це питання в компетенції парламенту. На сьогодні у Раді зареєстрований законопроєкт із відповідними змінами, але він поки не розглядався», — сказав урядовець.