Скарга України до СОТ втратить сенс після скасування Польщею заборони на зерно

09 жовтня 2023, 12:48 4721

Українська сторона продовжує шукати політичне рішення задля розв'язання зернового конфлікту з Польщею і вдасться до розгляду позову до СОТ у крайньому випадку.

Про це у телеефірі розповів заступник міністра економіки України — торговий представник України Тарас Качка.

«Насправді є велика робота з пошуку рішення. Очевидно, що скарга до СОТ (Світова організація торгівлі. — Ред.) втратить свій сенс після того, як польська влада скасує свою національну заборону. Вони це чудово розуміють», — повідомив заступник міністра економіки. 

За його словами, зараз кожна цитата з українського боку сприймається в контексті виборів у Польщі, які відбудуться через тиждень.

«Строк на проведення консультацій у межах СОТ за цей час не завершиться. Тому очевидно, що після 15 жовтня в нас буде можливість для нормальної міжурядової дискусії. Ми всі пропозиції з урегулювання цього питання польській стороні передали. І ми скоріше очікуємо реакції на той механізм верифікації моніторингу, який запровадила українська сторона, ніж дискусії стосовно скарги до СОТ. Ми завжди вважали, що скарга до СОТ — це останній інструмент у разі, якщо нам не вдасться знайти якогось порозуміння», — сказав він.

Тарас Качка підкреслив, що Україна прагне нормального врегулювання питання, транзиту через Польщу і поступового відкриття цих ринків.