Стійка тенденція до зростання цін практично на всі продукти харчування спостерігається на продовольчому ринку України. Так буде і надалі.
Таку думку висловила завідувач відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», д.е.н. Інна Сало, говориться у повідомленні закладу.
За словами експерта, здорожчання спричинене цілою низкою чинників. Перш за все, це урядове збільшення з січня 2021 року тарифів на електроенергію через скасування пільгового тарифу (+36,6%), водопостачання (+10,9%), водовідведення (+17,3%), підвищення цін на енергоносії, плати за оренду приміщень та комунальних послуг у цілому, рівня заробітної плати працівників, транспортних витрат, зокрема бензину А-95 (+22%) тощо.
Підвищення витрат за вказаними напрямами змусило виробників збільшити вартість харчової продукції. Відтак індекс інфляції на споживчому ринку України в 2021 році зріс удвічі — до 10%.
У торговельній мережі відбулося підвищення роздрібних цін на овочі борщового набору, зазначила експерт. Зокрема, на початку січня 2022 року проти жовтня 2021 року ціна на картоплю зросла на 1% (8,76 грн/кг), капусту білокачанну — на 54% (12,09 грн/кг), цибулю ріпчасту — на 26% (12,09 грн/кг), моркву — на 11% (9,98 грн/кг).
За розрахунками науковців, у першому кварталі 2022 року очікується подальше підвищення цін залежно від виду овочів — на 15-25 % проти цін початку 2022 року. Вартість борщу в січні 2022 року більш ніж у 2 рази перевищила показник січня минулого року. Ціни на тепличні овочі в Україні можуть різко зрости у зимово-весняний період 2022 року.
«Ціна на споживчому ринку картоплі впродовж останніх п’яти місяців залишалася практично стабільною. Втім, з огляду на тенденції минулих років у зимово-весняні місяці 2022 року очікується подальше підвищення ціни на картоплю — до 35%», — додала вона.
Найменших змін зазнали споживчі ціни на свинину, зауважила експерт. На початок січня 2022 року ціна на неї порівняно з січнем 2020 року підвищилася на 6,8% — до 123,75 грн/кг.
Споживча ціна на сало збільшилася на 19,8% порівняно з 2020 роком і склала 90,24 грн/кг.
«Найбільше — на 26,6% — у цей період зросли ціни на м’ясо птиці. Нині тушка куряча коштує 70,82 грн/кг. За прогнозними оцінками науковців, у І півріччі 2022 року збережеться тенденція підвищення цін на основні види м’яса — яловичину, свинину та м’ясо птиці — як мінімум на 15-20%. Обмежена купівельна спроможність українців посилила напруженість конкуренції між свининою та курятиною. Нині перевага за останньою», — додала Інна Сало.
Середня ціна 1 кг хліба нині складає близько 30,65 грн, що перевищує показники минулого року на 23%. Найближчим часом частка вартості енергоресурсів у виробництві хлібобулочних виробів зросте з 5-7% до 15-20%. З урахуванням інфляційного фактору, це призведе до подальшого подорожчання хліба та хлібобулочних виробів на 10-20%, вважають спеціалісти.
«Падіння обсягів світового виробництва олійних культур у 2020 році спричинило стрімке зростання світових цін на олію та шрот, що знайшло своє відображення на внутрішньому продовольчому ринку України, де ціна на соняшникову олію зросла на 85%. На початку січня 2022 року вона коштувала в середньому 61,43 грн/л. Очікується поступове сезонне збільшення відпускної ціни насіння соняшнику, що відобразиться на зростанні ціни соняшникової олії», — прогнозує експерт.
За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, до серпня 2022 року цей вид агропродукції може здорожчати в межах 20% — до 75 грн/л.
Гречана крупа на початку січня 2022 року проти відповідного періоду минулого року подорожчала на 27,6% — до 47,77 грн/кг, ячна — до 15,80 грн/кг (+21,7%), пшоняна — до 18,42 грн/кг (+5,2%). Ця тенденція зберігатиметься й надалі. Очікується, що споживча ціна на гречану крупу може зрости на 15-20% і перевищити 65 грн/кг, на крупу ячну — на 10-12% (18 грн/кг), на пшоняну — на 10-15% (20 грн/кг).
Змінами постанови КМУ «Про заходи щодо стабілізації цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, товари протиепідемічного призначення» від 22.04.2020 №341 уряд з 30.12.2021 року додатково розширив перелік продуктів харчування, що потрапляють під державне цінове регулювання, — батон, олія соняшникова. Згідно з положеннями документа, граничний рівень торговельної надбавки не може перевищувати 10% для визначеного переліку «соціальних» товарів. Це може деякий час стримувати різке зростання споживчих цін до стабілізації цін на енергоносії, підсумувала Інна Сало.