Президента просять ветувати закон про продовження строку оформлення паїв

11 червня 2024, 08:00 8789

Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА) закликала Президента України ветувати законопроєкт №11150 щодо захисту інтересів власників паїв через недоопрацьовані положення щодо акваторії морських портів.

Як говориться у повідомленні асоціації, експерти ЄБА в цілому підтримують прийняття цього законопроєкту, адже він має спростити та вдосконалити регулювання земельних відносин.

«Водночас у процесі підготовки цього законопроєкту до другого читання у Верховній Раді до нього були внесені додаткові норми щодо врегулювання правового статусу земель під акваторіями морських портів, зокрема в частині розмежування цих земель між комунальною та державною власністю та визначення органів, уповноважених розпоряджатися такими землями», — пояснюють фахівці. 

Переважна більшість додаткових положень також була підтримана бізнес-спільнотою. Втім, деякі з пропозицій, які стосувались земель під акваторіями морських портів, викликали у членів асоціації дуже серйозні перестороги та зауваження.

«Йдеться лише про ті положення законопроєкту, які стосуються правового статусу та процедури відведення земель під акваторіями морських портів, які частково розташовані в межах, а частково — за межами територій відповідних територіальних громад (зокрема, за межами жодних адміністративно-територіальних одиниць). Зокрема, законопроєкт відніс такі землі до комунальної власності територіальних громад, на території яких вони розташовані частково, та наділив органи місцевого самоврядування правом розпоряджатися такими землями», — пояснили у ЄБА.

На переконання експертів асоціації, це положення створює правову невизначеність щодо процедури відведення таких земель. Така ситуація призведе до того, що згадані морські порти та суб’єкти господарювання, які в них працюють, будуть поставлені у нерівні та неконкурентні умови розвитку та інвестування порівняно з тими морськими портами, чиї акваторії повністю охоплюються межами відповідних територіальних громад, що є неприпустимим. 

«Європейська Бізнес Асоціація звернулась до Президента України із пропозицією ветувати даний закон та повернути його на доопрацювання парламенту, але винятково в частині тих положень, які стосуються правового статусу та процедури відведення земель під акваторіями морських портів, які повністю або частково розташовані за межами адміністративно-територіальних одиниць», — підсумували у ЄБА.