Поляки знову блокують рух українських вантажівок на західному кордоні

05 травня 2023, 12:03 1863

Рух вантажних транспортних засобів через пункт пропуску «Ягодин – Дорогуськ» ускладнено.

Про це говориться у повідомленні Державної прикордонної служби України. 

«У зв’язку з акцією протесту польських перевізників перед пунктом пропуску «Дорогуськ – Ягодин» польською стороною призупинено оформлення вантажівок. На в’їзд в Україну пропускається лише транспорт з гуманітарною допомогою, небезпечними вантажами та тваринами. Пропуск автобусів здійснюється в обох напрямках у звичному порядку», — пояснюють у відомстві. 

І закликають  водіїв вантажних транспортних засобів врахувати інформацію.

4 травня польські перевізники перекрили дорогу до Дорогуську, пише rp.pl. Близько 30 вантажівок заблокували дорогу. Вони вимагають відновлення дозвільної системи для українських перевізників — прив’язки дозвільної системи до системи Sent, щоб кожен український, білоруський та російський транспортний засіб, що в’їжджає, був зобов’язаний вводити номер дозволу в систему. Також необхідно заборонити в'їзд білоруських і російських напівпричепів, а також відкривати підприємства з білоруським і російським капіталом. 

Акція протесту має тривати до 3 червня. 

Перевізники, які спеціалізуються на перевезеннях на схід, вже рік перебувають у катастрофічній ситуації. Після того, як ЄС скасував дозволи на в'їзд, а українська влада скасувала транспортні ліцензії, тарифи обвалилися. Мало того, що вони дуже низькі, так ще й вантажів мало. Як наслідок, компанії фіксують збитки.