Погода сповільнила закладання зерна в полімерні рукава

07 грудня 2022, 10:30 1735

Через несприятливі погодні умови процес закладання зерна в полімерні рукава сповільнився.

Про це повідомляє сервісна команда з пакування зерна в полімерні рукава, яка впроваджує проєкт від ГС «Всеукраїнська аграрна рада» (ВАР) за Програмою USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО). 

Відзначається, що для того, щоб зерно пролежало 18 місяців у рукаві, воно повинно мати базисні показники (для кожної культури вони різні). Чим менше у зерні буде відсоток вологи, тим довше воно пролежить.

Але що робити, коли на елеваторах черги на кілька місяців через відсутність електропостачання, і немає можливості швидко посушити зерно?

За словами головного експерту із закладання зерна від ВАР Валерія Алєксєєва, запаковувати можна і вологе зерно, але в такому разі зменшиться строк зберігання. Наприклад, у рукав можна закласти зерно, вологість якого буде вища на 6-10% за вимоги ДСТУ, тільки зберігати його можна буде лише 2-2,5 місяці. Зерно з вологістю вищою на 2-5% можна зберігати до 5-6 місяців.

На практиці фермери вже після збору врожаю починають розпаковувати вологе зерно і поступово та планово сушити його, починаючи з самого вологого. Так, щоб до кінця зими розпакувати все зерно з вологою більше 5%, а до кінця квітня — усе інше, що перевищує базисні показники.