Суттєве зростання цін на яйця почалося з серпня 2017 року, коли вартість збільшилася з 10 грн у липні до 14,5 грн/10 шт у серпні, говориться у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ).
«Ціни на яйця коливаються залежно від сезону. Традиційно з кінця березня по серпень спостерігається зниження цін, а з вересня їх вартість знову зростає. Цьогоріч зниження вартості поки не спостерігається. Враховуючи стабільний попит на українську продукцію зі сторони імпортерів, виробникам не вигідно продавати яйця на внутрішньому ринку за нижчою ціною, коли можна експортувати дорожче», — пояснюють в УКАБ.
Враховуючи це, більшість виробників підняли рівень внутрішніх цін до експортних, що дає їм можливість отримувати рівні прибутки як від експорту, так і від реалізації продукції на внутрішньому ринку. Фактором, що підтримує ціни, є також ріст вартості зерна, яке використовують для виробництва кормів, зазначають в асоціації.
«Підвищення цін на яйця не могло не позначитися на їх споживанні. За даними Держстату, ще у 2016 році, коли ціна за 10 яєць по Україні складала в середньому 16 грн, споживання на одну особу на рік складало 267 шт., тоді як в 2013 році середньостатистичний українець споживав в рік близько 309 шт. яєць. Подорожчання найбільш болісно вдарило по незахищеним верствам населення, чиї доходи є на рівні мінімальних», — підкреслили в асоціації.
За даними опитування УКАБ, найбільше скоротили споживання яєць пенсіонери — якщо кілька років тому вони могли собі дозволити купити близько 20 яєць на місяць, тоді у 2018 році змушені були скоротити їх споживання до 8-10 штук на місяць.
«Зросли напередодні Великодня ціни і на інші продукти харчування. Згідно даних Мінагропроду, найбільше додали в ціні у порівнянні з лютим овочі. Рекордсменом зі зростання став буряк, ціна на який зросла на 11%, капуста додала +7%, почесне третє місце закріпила за собою картопля, яка подорожчала на 6% з 5,7 грн/кг до 6,6 грн/кг. Вартість так званих продуктів «борщового набору» традиційно зростає навесні, коли запаси у господарствах населення скорочуються», — пояснили експерти.
За прогнозами асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ), у квітні зростаючий тренд на овочі збережеться і буде переважати до появи нового врожаю.
Незначно, проте продовжили повільний ріст і ціни на м«ясопродукти — найбільше додала у вартості яловичина, яка подорожчала на 1,3%. Курятина подорожчала на близько 0,8 грн/кг. Свинина практично залишилася на рівні цін лютого.
Подешевшали наприкінці березня у порівнянні з кінцем лютого цукор (-2%) та гречка (-2%).
За даними голови Аграрного комітету при Торгово-промисловій палаті України Олега Юхновського, великодній кошик подорожчав у півтора рази. Цього року традиційні святкові продукти зросли в ціні на 40-60%, сказав він «Радіо НВ».
Ціни на паски виросли приблизно на 18%. Купити вироби можна по 25-80 грн. Але елітні паски коштують і до 300 грн.
Ціни підвищуються через зростання вартості інгредієнтів, пояснив Юхновський. Майже вдвічі подорожчали яйця. Подорожчання молока, масла — від 30% до 40%. А ось собівартість дріжджів і цукру, навпаки, зменшилася, хоча і не суттєво. Вартість кагору майже не змінилася.
«Якщо говорити усереднено, зокрема в Мінекономіки проводили такі розрахунки, то мова йде про подорожчання приблизно на 35% -40% кошика в порівнянні з минулим роком, — каже Юхновський. — Деякі експерти називають трохи більшу цифру — приблизно до 60%, по різному прораховують. Але якщо усереднювати, то ми говоримо про 40% -55% зростання вартості великоднього кошика».