Звернення: ринку потрібна дієва система контролю безпеки продуктів

08 грудня 2016, 11:50 1691

Найбільші аграрні об’єднання звернулися до голови Комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин Олександра Бакуменка з проханням підтримати проект закону «Про державний контроль, що здійснюється з метою перевірки відповідності законодавству про безпечність та якість харчових продуктів і кормів, здоров’я та благополуччя тварин» № 0906 від 27 листопада 2014 року.

Відповідний лист-звернення підписали: Аграрний союз України, «Союз птахівників України», «Український клуб аграрного бізнесу», «Всеукраїнська аграрна рада», «Тваринпром», повідомляє УКАБ.

Як відмічають учасники ринку, відповідно до Угоди про асоціацію між ЄС та Україною, наша держава повинна запровадити еквівалентну європейській систему контролю за якістю та безпечністю харчової продукції.

З 20 вересня 2015 р. набрав чинності новий євроінтеграційний закон «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості запровадження дієвої системи контролю безпечності харчових продуктів». Наступним кроком в цьому напрямку повинно стати запровадження дієвої системи контролю безпечності харчової продукції.

На сьогодні в парламенті знаходиться на розгляді проект закону № 0906, який розроблений за участі експертів Європейського союзу та гармонізований з базовим європейським законодавством в цій сфері — Регламентами ЄС № 854/2004, № 882/2004, № 669/2009, Директивою Ради ЄС №97/78 ЄС. «Для усіх учасників ринку регулювання, яке викладене у вищезазначеному проекті закону, є підтвердженням європейського шляху розвитку та забезпечить здійснення системних перетворень у галузі виробництва та контролю за безпечністю та якістю аграрної продукції», — йдеться у зверненні.

Прийняття даного законопроекту, на думку підписантів листа, значно посилить дієвість Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», а його норми дозволять ефективніше контролювати та впливати на ситуацію із епізоотичного благополуччя, яке постійно погіршується.

Також ухвалення законопроекту дозволить довести, що українська система ветеринарного обслуговування, рівень державного контролю процесів здоров’я та благополуччя тварин можуть бути прогнозованими, безпечними та якісними. Це є гарантією та базовою передумовою для подальшого експорту української продукції тваринного походження на ринку не лише країн ЄС, а й інших держав світу.

В цілому законопроект створює дієвий інструмент надання державних гарантій торговельним партнерам України та є довгоочікуваним з боку компетентних органів країн-потенційних та діючих торговельних партнерів, вважають учасники ринку.