Названо варіанти відновлення експорту зерна з українських портів

30 травня 2022, 16:15 602

Україна веде перемовини щодо розблокування морських портів з міжнародними організаціями на кшталт ООН, з країнами ЄС, Великою Британією, США, а також країнами-імпортерами вітчизняного зерна.

Про це розповів перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький, говориться у повідомленні міністерства. 

«Усі вже зрозуміли, що є буквально декілька тижнів для того, щоб розблокувати порти, в тому числі військовим шляхом, і відновити експорт. Бо хоча і є альтернативи, які дозволяють експортувати, але йдеться про незначні обсяги в порівнянні з портами», — зазначив Тарас Висоцький.

За його словами, є декілька варіантів, як відновити експорт українського зерна через наші морські порти. Один із них — військові конвої, які нерідко застосовуються в міжнародній практиці. Наприклад, військові супроводжують вантажі до берегів Сомалі, де є великий ризик піратських нападів, до Північної Кореї.

«Інший фактор — це забезпечення України достатньою кількістю протикорабельної зброї, яку можна у нас розмістити і гарантувати відсіч російському морському флоту», — резюмував Тарас Висоцький.