Квоти ЄС для української агропродукції до кінця місяця зміняться

06 жовтня 2025, 13:56 226

Рада Європейського Союзу 13 жовтня має ухвалити рішення про перегляд тарифних квот, встановлених для окремих товарних ліній агроекспорту України.

Про це під час форуму заявила народна депутатка, голова комітету з питань бюджету Роксолана Підласа, пише «Європейська правда».

«Нові квоти, що будуть встановлені за 21 з 34 експортних позицій (за якими діє квотування. – Ред.), будуть перевищувати максимальні обсяги експорту, які Україна мала за час дії автономних торговельних преференцій», — повідомила вона.

За словами депутатки, питання перегляду квот буде розглядатися 13 жовтня на засіданні Ради ЄС. «І, як очікується, це рішення набуде чинності через 15 днів після ухвалення», — додала Підласа.

Про готовність ЄС до такого перегляду заявив і заступник голови представництва ЄС в Україні Гедимінас Навіцкас, який зауважив, що це не він оприлюднив дату ухвалення рішення. 

В уряді вже повідомляли про намір встановити підвищені розміри квот. Торговий представник України Тарас Качка повідомив про деталі оновленої угоди про вільну торгівлю з ЄС, яку погодили наприкінці червня 2025 року.

Йдеться про так звані «нульові тарифні квоти» тобто про обсяги імпорту з України чутливих товарів, для яких діятиме нульове мито, тобто умови вільної торгівлі. Після їхнього перевищення експорт лишається дозволеним, але діють загальні тарифи, як і для інших держав.

Тарас Качка деталізував, що для низки видів продукції розмір квот збільшиться від показників 2021 року таким чином:

  • мед — на 583,3%;
  • цукор — на 500%;
  • оброблений крохмаль — 500%;
  • ячмінна січка та крупа; зернові, оброблені іншим чином — 435,8%;
  • висівки, лузга та залишки — 386%;
  • сухе молоко— 308%;
  • яйця — 300%;
  • солод — 250%;
  • оброблені томати — 250%;
  • перероблені цукрові продукти — 250%;
  • крохмалі — 244%;
  • вершкове масло — 233,3%;
  • овес — 192,5%;
  • кукурудза — 153%;
  • молоко, вершки, згущене молоко — 150%;
  • часник — 150%;
  • інші цукри — 150%;
  • сік яблучний — 150%;
  • продукти з обробленого вершкового масла — 150%;
  • цукрова кукурудза — 150%;
  • манітол-сорбітол — 150%;
  • перероблені зернові продукти — 150%;
  • цукрові сиропи — 135%;
  • м’ясо птиці — 133,3%;
  • пшениця — 130%;
  • етанол — 125%;
  • ячмінь — 122,2%.