Кутовий визначився, куди підуть гроші від ЄІБ

21 вересня 2016, 14:10 1937

Гроші від Європейського інвестиційного банку спрямують на розвиток інфраструктурних проектів, логістику, покращення умов сушки та переробки продукції сільських господарств.

Про це заявив міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий.

Як передає прес-служба аграрного відомства, Кутовий уточнив, що позика надаватиметься на первинне виробництво зернових та олійних культур; розвиток, модернізацію та сертифікацію потужностей для сушки, очистки, сортування, тестування і зберігання зернових та олійних культур; реконструкцію виробничих потужностей аквакультури та рибного господарства; обладнання та інфраструктуру для рибопереробки та консервування; дослідні станції, випробувальні лабораторії, обладнання для досліджень та професійного навчання, служби поширення сільськогосподарських знань та сертифікації, системи контролю та моніторингу рибного господарства.

За його словами, увесь комплекс заходів дасть можливість збільшити податкові надходження підприємств до бюджету країни, позитивно вплине на бізнес-клімат та створить передумови для активізації інвестиційної діяльності. «Крім того, це допоможе українським аграріям наростити експорт і створити робочі місця», — каже міністр.

Позичальником ресурсів виступатиме Україна в особі Мінфіну, що за участі Мінагропроду та у взаємодії з ПАТ «Укрексімбанк», надасть фінансові ресурси комерційним банкам. Обрані банки, у свою чергу, здійснюватимуть відбір проектів, їх фінансування та моніторинг практичної реалізації цих проектів.

Строк надання кредитів — до 12 років із чотирирічним пільговим періодом. Проект планується реалізувати в період з 2016 до 2020 року.

За даними Мінагропроду, за рахунок кредитних коштів може бути покрито до 50% вартості проектів. Джерелом фінансування решти 50% вартості будуть власні кошти банків-учасників або засоби кінцевих бенефіціарів. З рештою, реалізація проекту сприятиме акумулюванню фінансових ресурсів в обсязі близько €800 млн.


Для довідки: Верховна Рада ратифікувала угоду між Україною та Європейським інвестиційним банком щодо надання €400 млн кредиту в рамках проекту «Основний кредит для аграрної галузі — Україна».