Ключові світові експортери кукурудзи у новому сезоні скоротять виробництво

14 травня 2024, 17:22 784

Ринок кукурудзи в Україні та світі демонструє схильність до зростання цін. Насамперед це викликано проблемами з вирощуванням зернової сільгоспкультури у Південній Америці.

Про це повідомляють аналітики кооперативу ПУСК, створеного у межах ВАР.

За словами аналітиків, Україна станом на 13 травня експортувала цього місяця вже 1,25 млн т кукурудзи. Згідно з очікуваннями, експорт у травні може скласти 3 млн т.

«Сьогодні на ринку кукурудзи ситуацію визначають фундаментальні фактори — проблеми в країнах Південної Америки, які є головними постачальниками кукурудзи. Адже Аргентина цьогоріч мала значні проблеми: засухи та ураження полів шкідниками. У Бразилії випали надмірні опади. Ці явища скорочують обсяги пропозиції кукурудзи у світі. Проблеми у Південній Америці змушують багатьох купувати кукурудзу, і це рухає ринок вгору.

Покупці розуміють, що у новому сезоні ключові експортери скоротять обсяги виробництва. До того ж паралельне зростання цін на ринку пшениці також сприяє здорожчанню кукурудзи», — пояснюють фахівці. 

За прогнозом аналітиків, до наступного тижня умовні ціни на українську кукурудзу будуть становити близько 170-178 $/т на базисі СРТ глибока вода, 178-190 $/т на базисі СРТ мала вода, 190-200 $/т на базисі DAP/СIF Констанца, 165-175 $/т на базисі DAP Вадул.