ФАО: Чверть пестицидів на ринку України — контрафакт

15 березня 2018, 12:58 4011

Продовольча і сільськогосподарська організація ООН (ФАО) приєднується до ініціативи Інтерполу та Відомства по патентам та товарним знакам США у проведенні масштабного заходу з протидії контрафактних пестицидів в Україні.

Про це йшлося під час робочої зустрічі представників Інтерполу, Відомства по патентам та товарним знакам США (USPTO), Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН та великих компаній-виробників засобів захисту, говориться у повідомленні ФАО.

Як зазначається, за різними оцінками, частка контрафактної продукції на світовому ринку пестицидів складає близько 15%, а в Україні — до 25%. Такий кримінальний бізнес входить у десятку лідерів за рівнем прибутковості.

Методологія протидії контрафактним та контрабандним пестицидам, на думку ОБСЄ, включає запобігання, підготовку та реагування на вже вчинені злочини. ФАО, у свою чергу, пояснює протидію як комплекс заходів з визначення маршрутів ввезення контрафакту в країну, виявлення незаконних виробничих потужностей всередині країни (лабораторій), відстеження ланцюгів збуту, вилучення незаконних пестицидів з обігу та утилізацію вилучених запасів.

Під час зустрічі було проаналізовано основні способи появи контрафакту на вітчизняних ринках, способи перетину державного кордону та масштаби місцевого виробництва фальшивої продукції.

«Боротьба з контрафактними пестицидами без впливу на попит зі сторони споживача є безглуздою. Тому одним з необхідних заходів з протидії є просвітницька робота серед агровиробників», — пояснює координатор програм розвитку ФАО в Україні Михайло Малков.

Окрім того, експерт наголосив на кризовій ситуації з виробництвом контрафакту на локальному ринку. За даними правоохоронних органів, найчастіше зустрічаються випадки виробництва фальсифікату з легально ввезених активних інгредієнтів, підробка контейнерів всередині країни, повторне використання порожніх контейнерів, повернення вилучених заборонених пестицидів на ринок та перепакування застарілих пестицидів.

Учасники зустрічі  погодилися, що єдиним способом раціонального використання вилучених контрафактних або непридатних пестицидів є поводження з ними як з небезпечними відходами.

Для довідки: відповідно до Міжнародного кодексу поведінки в питаннях управління пестицидами (ФАО), саме уряди країн повинні забезпечити екологічно безпечний спосіб обробки та утилізації небезпечних пестицидних відходів, що відповідає національним та регіональним нормам, відповідним міжнародним стандартам та багатонаціональним екологічним угодам, зокрема — Базельській конвенції.