До України прямує перша партія тимчасових зерносховищ

21 червня 2022, 12:55 1854

Багато українських фермерів закуповують рішення для тимчасового зберігання зерна, насамперед рукави.

Про це в ефірі національного марафону розповів заступник міністра аграрної політики та продовольства України Маркіян Дмитрасевич, говориться у повідомленні міністерства. 

Він зазначив, що уряд звернувся до США, Канади, Великої Британії, ЄС із проханням надати Україні пристосування для тимчасового зберігання. 

«Попередні результати є: перша партія уже пливе до України», — говориться у повідомленні Мінагрополітики. 

Так, за його словами, зважаючи на доволі проблематичний темп розвитку експорту через блокування морських портів, дефіцит потужностей для зберігання врожаю до кінця року може сягати від 10 до 15 млн т.

Маркіян Дмитрасевич, заступник міністра аграрної політики та продовольства України

«Ми говоримо про тимчасове зберігання. Це так звані рукави для зберігання зерна, якими наші аграрії вже користувалися до війни. Вони мають вигляд довгих поліетиленових мішків, в які вміщується до 200 тис. т зерна, і які можна зберігати прямо на полях.

Друга опція, яка застосовується в Канаді і США, — так звані тимчасові силоси, або зернові кільця. Це велике металеве кільце, яке кріпиться на звичайному майданчику, на поверхню стелиться спеціальний матеріал, який не пропускає вологу, а зверху він закривається спеціальним тентом, що зберігає зерно від впливу навколишнього середовища. Один такий силос приблизно вміщує 5 тис. зернових».

Заступник міністра додав, що до початку повномасштабної війни в розпорядженні українських аграріїв було потужностей для складського зберігання приблизно на 75 млн тонн. Зерносховища на 10 млн тонн перебувають на тимчасово окупованих територіях.