Депутати запропонували компромісне рішення по соєвим правкам

04 квітня 2018, 14:48 3683

Комітет Верховної Ради України з питань податкової та митної політики рекомендує Верховній Раді України ухвалити проект закону про внесення зміни до Податкового кодексу України щодо деяких питань оподаткування податком на додану вартість операцій з вивезення за межі митної території України олійних культур №7403-Д.

Відповідне рішення було ухвалене сьогодні на засіданні комітету.

Зазначеним законопроектом пропонується не поширювати відміну відшкодування ПДВ при експорті сої та ріпаку на сільськогосподарські  підприємства, які самостійно виростили зазначені культури на землях сільськогосподарського призначення.

Як говориться у проекті рішення комітету, «у разі прийняття такої законодавчої ініціативи, сільськогосподарські підприємства — виробники при вивезенні за межі митної території України в митному режимі експорту вирощених ними олійних культур матимуть право на бюджетне відшкодування податку на додану вартість по таких операціях».

Заступник голови парламентського комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Вадим Івченко прокоментував це рішення на своїй сторінці у Facebook.

«Комітет з питань податкової та митної політики щойно «зарубав» скасування 15-18 млрд грн збитків для дрібних аграріїв, фактично передавши їх кільком великим компаніям-переробникам сої та ріпаку. Це була друга спроба податкового комітету відмінити своє ж рішення про підтримку нашого законопроекту №7403-2», — написав він.

Депутат зазначив, що сьогодні засідання цього комітету мало відбутися о 14:30, куди планували прийти аграрії, депутати та асоціації, але підкилимно змінили час і місце його проведення.


Для довідки: 7 грудня 2017 року Верховною Радою України ухвалено в другому читанні та в цілому проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році» (реєстр. N 6776-д). Зазначеним законопроектом було передбачено скасування бюджетного відшкодування ПДВ при експорті олійних культур: сої, ріпаку та соняшнику.

21 грудня 2017 року Верховна Рада України прийняла рішення про усунення неузгодженостей у тексті прийнятого закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році», яким уточнено положення щодо скасування бюджетного відшкодування ПДВ при експорті олійних культур, а саме — передбачено звільнення від ПДВ операцій з експорту соєвих бобів на період з 1 вересня 2018 року до 31 грудня 2021 року та насіння свиріпи, ріпаку — з 1 січня 2020 року до 31 грудня 2021 року.