Внутрішні ціни на український цукор продовжують падати через торговельні обмеження з ЄС.
Про це йшлося під час аналітичного брифінгу сільськогосподарського кооперативу ПУСК, створеного в межах ВАР.
«Український цукор переважно залишається на внутрішньому ринку через обмежений експорт. Спроби постачати продукцію до Туреччини, Македонії та інших країн поки що не дозволяють суттєво розвантажити запаси. Через торговельні обмеження з ЄС, які триватимуть до 2025 року, Україна стикається з труднощами експорту цукру», — зазначають аналітики.
І додають, що ця тенденція, ймовірно, продовжиться найближчими місяцями.
«Деякі заводи в Україні вже почали знижувати ціни з попередніх 21,50-22 грн/кг до 21 грн/кг. Прогнозується, що у вересні – жовтні ціни можуть впасти до 18-19 грн/кг через перенасичення внутрішнього ринку», — говорять фахівці.
Водночас світовий ринок цукру демонструє значне зростання цін через низку чинників.
«Серед ключових причин — значна посуха в Бразилії, яка серйозно вплинула на врожайність цукрової тростини. Додатково ситуацію ускладнили масштабні пожежі, що пошкодили від 5 до 8% посівних площ. Це призвело до суттєвого зростання вартості цукру на світових біржах», — зазначили у ПУСК.