Продукти харчування в Україні за рік війни подорожчали на 31,5%. З лютого до червня вони випереджали темпи попереднього року, досягли піку в жовтні й почали знижуватись.
Про це говориться у повідомленні ННЦ «Інститут аграрної економіки».
«У березні проти лютого 2023 року ціни на продукти харчування зросли на 2,3%. Найбільше — на 17,3% — зросли ціни на овочі, на другому місці — яйця (+1,8%), далі сир і м’який сир (+1%). Ціни на інші продукти зросли менше, ніж на 1%, а на олію соняшникову та хліб і хлібопродукти навіть зменшилися», — уточнив директор ННЦ ІАЕ, академік НААН Юрій Лупенко.
За його словами, у березні 2023 року продовжилося сповільнення темпів зростання споживчих цін на продукти харчування. Загалом вони зросли на 26,5% проти відповідного місяця 2022 року, тоді як у лютому проти лютого 2022 року — на 31,5%, а у січні проти січня минулого року — на 32,8%.
«Основними продуктами, які стримували загальне зростання цін у лютому 2023 року, були яйця — зменшення проти січня на 1,9%, олія соняшникова (-0,4%) та інші їстівні тваринні жири (-1,5%). У березні зменшення відбулося по цінах на олію соняшникову (-0,7%), інші їстівні тваринні жири та хліб і хлібопродукти (-0,1%)», — додали науковці.
Гальмування споживчих цін на продукти харчування відбувається вже протягом п’яти місяців після піку в жовтні 2022 року, коли їх зростання проти відповідного місяця 2021 року досягло 36,1%, зауважив Юрій Лупенко.
За його оцінками, тенденція зменшення цін проти попереднього місяця намітилася у листопаді 2022 року — на 0,5% проти 4,2% у жовтні проти вересня. Втім, з початку 2023 року цей тренд змінився на зростаючий: у січні-лютому — на 1,4-1,5%, у березні — на 2,3%.
«Враховуючи тенденції минулих років, включаючи і воєнний 2022 рік, а також прогнози щодо обсягів виробництва та споживання на 2023 рік, можна очікувати сповільнення зростання і навіть зниження середніх споживчих цін на окремі продукти харчування за мірою надходження продукції нового врожаю», — підсумував Юрій Лупенко.