Біоенергетика стане привабливим напрямом для аграріїв

30 травня 2024, 16:50 1817

Розвиток агробізнесу в питанні біоенергетики має дуже великі перспективи.

Про це розповів народний депутат України, член аграрного комітету ВРУ Сергій Лабазюк на конференції Agro Ukraine Summit 2024. 

«Якщо постане питання будувати біометанові заводи, а їх в Україні можна будувати тисячами, і це потрібно робити, адже у нас для цього є сировинна база, то в країну йтимуть відповідні інвестиції. У нас є тваринництво, гній, силосна кукурудза, і її може бути більше, є інші відходи агровиробництва. При цьому в країні є колосальна проблема з енергетикою, маємо нестачу електроенергії», — зазначив Сергій Лабазюк.

Він додав, що Україні варто навчитися максимально продавати свої позитивні сторони. 

«Європа поставила за мету до 2030 року на 100% перейти на зелену енергетику. Чи може це Європа зробити без України? Категорично ні, у них немає цього ресурсу. Відповідно, ми маємо змогу збудувати спільно із залученими європейськими інвестиціями біометанові заводи, з яких будемо отримувати і газ, і електроенергію, і добрива», — пояснив Сергій Лабазюк.

На його думку, під такі проєкти Європа буде давати інвестиції чи у вигляді кредитів, чи спільних проєктів. Тож у цій синергії потрібно рухатися у виробництво біодизелю, біометану, біогазу, біоетанолу. 

За словами Сергія Лабазюка, сьогодні на порядку денному в парламенті стоїть питання прийняття закону про обов'язкове використання біоетанолу в бензині. До цього відповідний законопроєкт вносився на розгляд кілька разів, але його не підтримували.


Вікторія Полевик, AgroPortal.ua