Суб’єкти господарювання, які працюють у сільському, лісовому та рибному господарстві, за підсумками 2022 року зменшили витрати на персонал на 5,4% — до 74,7 млрд грн.
Про це свідчать дані Державної служби статистики.
Виробники зернових, бобових та олійних культур торік витратили на працівників понад 49,2 млрд грн (-4,2% проти попереднього року), багаторічних культур — 1,1 млрд грн (-8,1%).
Видатки садівничих господарств також знизилися. Так, виноградарі за рік заплатили персоналу 212,3 млн грн (-19,7%), а виробники зерняткових та кісточкових фруктів — 561,4 млн грн (-10,7%).
Значне падіння витрат показали виробники овочів, баштанних і картоплі, які заплатили торік працівникам близько 1,1 млрд грн, що на 35,4% менше, ніж роком раніше.
Винятком стало вирощування ягід, горіхів та інших плодових дерев. Ці господарства у 2022 році збільшили витрати на персонал до 314,4 млн грн (+6,4%).
У тваринництві також фіксують падіння видатків на працівників — на 7,3%, до 8,4 млрд грн. Найбільше скорочення цих витрат у вівчарстві та козівництві — на 29%, до 16,8 млн грн. Птахівничі господарства знизили витрати на персонал торік на 12,4%, до 2,08 млрд грн. Працівникам у молочному скотарстві виплатили 3,95 млрд грн (-5,8%), у свинарстві — 2,04 млрд грн (-5,75%).
Загалом економіка України витратила у 2022 році на персонал майже 1,06 трлн грн (-12% до попереднього року).