Аграрії назвали основні ризики законопроєкту про обіг ГМО

19 січня 2023, 13:26 2201

Проєкт Закону «Про державне регулювання генетично-інженерної діяльності та державний контроль за обігом генетично модифікованих організмів і генетично модифікованої продукції для забезпечення продовольчої безпеки» (№5839) має низку дискусійних положень.

Про це йшлося під час круглого столу «Законодавче забезпечення державного регулювання в сфері обігу та поводження з генетично модифікованими організмами», який відбувся 16 січня у Комітеті Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики.

Як говориться у повідомленні парламенту, учасники заходу відмітили, що зазначений проєкт закону має низку позитивних ініціатив, серед яких: удосконалення системи оцінювання ризиків ГМО щодо можливого впливу на здоров’я людини та на довкілля, зміна механізмів держреєстрації ГМО, удосконалення вимог до маркування ГМ-продукції та правил щодо її простежуваності тощо. Крім того, проєктом передбачено посилення державного контролю у сфері поводження з ГМО.

Проте під час виступів представники профільних аграрних асоціацій висловили побоювання щодо перехресного запилення традиційних сільгоспкультур культурами ГМ походження. Також було акцентовано увагу на проблемі можливого змішування ГМ-продукції на елеваторах або під час її транспортування зі звичайною сільськогосподарською продукцією.

«За результатами круглого столу учасниками було прийнято рішення про надання комітету пропозицій для подальшого доопрацювання», — говориться у повідомленні парламенту.