Учені відкрили ген, який збільшує кількість зерен в кукурудзі

31 березня 2017, 19:00 2404

Дослідники з Фламандського інституту біотехнології VIB-UGent виявили ген, який значно збільшує ріст і кількість зерен кукурудзи.

Результати лабораторних досліджень були підтверджені протягом дворічних польових випробувань, проведених у Бельгії і США, які показали, що цей ген може збільшити урожай гібридів кукурудзи від 10 до 15%, і були опубліковані в науковому журналі Nature Communications, повідомляється на сайті інституту.

Згідно з повідомленням, вчені інституту VIB-UGent на чолі з професором Дірком Інзе (Dirk Inzé) та доктором Нідлом Неліссеном (Hilde Nelissen) вивчили молекулярні механізми, що забезпечують ріст листків кукурудзи. За їх словами, розвиток листка є основою для розуміння процесів росту рослин: знання про те, як росте листя, забезпечує великий обсяг інформації про зростання рослини в цілому. Дослідники виявили ген кукурудзи PLA1, який значно збільшує ріст рослин і розмір органів рослини, таких як листя і качани.

Наукові дослідження на клітинному рівні показали, що ген PLA1 збільшує тривалість росту рослини. «Рослини, що мають PLA1, стають більшими, тобто виробляють більше зерен, що можуть принести більше вигоди фермерам», — говорить доктор Неліссен.

Експерименти протягом декількох польових сезонів як у Бельгії, так і в Сполучених Штатах Америки показали, що ген PLA1 збільшує біомасу і урожай зерен кукурудзи інбредних ліній і гібридів. Польові випробування в Бельгії були проведені у співпраці з Інститутом сільськогосподарських і рибогосподарських досліджень.

У тепличних умовах дослідники виявили, що ген PLA1 грає певну роль у тому, як рослини справляються зі стресом, викликаним посухою. Виявилося, що «стимулятор росту» PLA1 частково компенсує зменшення росту, що зазвичай відбувається в результаті тривалих періодів браку води під час засухи. Ці дані також дають перспективу для розвитку сільськогосподарських культур, що гарантує стабільні врожаї навіть тоді, коли погодні умови є менш сприятливими. Таким чином, нові сорти культур можуть допомогти впоратися з наслідками зміни клімату. На даний час подальші дослідження зосереджені на з’ясуванні молекулярних механізмів, які лежать в основі підвищення врожайності.