На вирощування традиційних культур йде більше гербіцидів, ніж на ГМО

28 квітня 2017, 19:00 2236

Протягом останніх 25 років при вирощуванні традиційних, не-ГМ культур використовуються більше гербіцидів, ніж при вирощуванні ГМО.

Такі висновки зробив вчений з Університет Вайомінгу Ендрю Найс (UW). Результати дослідження були опубліковані в журналі Nature Communications.

Саме використання гербіцидів при вирощуванні ГМ культур довгий час було предметом для критиків біотехнології, які стверджують, що вирощування ГМ-культур збільшує використання гербіцидів. Проте, Ендрю Найс із кафедри науки про рослини в UW показав, що інтенсивність використання гербіцидів за останні 25 років збільшилася при вирощуванні кукурудзи, бавовни, рису і пшениці. Навіть якщо ГМ культури сприймалися як такі, що привели до збільшення використання гербіцидів, фактичне збільшення використання гербіцидів було більше при вирощуванні не ГМ культур.

Результати показали, що не зважаючи на зростання використання гербіцидів, хронічна токсичність, пов’язана з їх використанням, знизилася для двох із шести культур, у той час як гостра токсичність знизилася для чотирьох із шести культур. В останньому році, який охоплює дослідження, серед всіх застосувань гербіцидів гліфосат використовували на 26 % насаджень кукурудзи, 43 % сої та 45 % бавовни. Однак, через відносно низьку хронічну токсичність цього конкретного гербіциду, на нього приходилася відповідно лише 0,1, 0,3 і 3,5 % від небезпеки хронічної токсичності в цих культурах.

При цьому, якщо не боротися з бур’янами за допомогою гербіцидів, глобальне виробництво харчових продуктів може знизитися на 20-40%.