Глютен (гліадин) — білок, що міститься у пшениці, ячмені, житі та інших споріднених видах. При приготуванні чи випічці він діє як клей, який не дає хлібу та тістечкам розпастися, однак викликає побічні реакції у людей, пише New Scientist.
Науковці, використовуючи технологію редагування генів CRISPR, видалили 90% гліадинів у пшениці. Вони додали гени, які припиняють виробництво білків. Щоб запобігти повторному виникненню гліадину в пшениці, вони «вимкнули» 35 з 45 задіяних генів.
Як уточнюється, отриману пшеницю не можна використати для випікання хліба, який легко нарізується, але вона досить добре підходить для виготовлення багетів та булочок.
ГМ-пшениця на даний час проходить випробування у 30 пацієнтів з Мексики та Іспанії, хворих на целіакію.