На Харківщині створили ще одну безпілотну машину для розмінування полів

16 липня 2023, 09:21 3340

СТОВ «Річленд Інвест» (Балаклійська ТГ, Харківська обл.) не має можливості повністю використовувати сільсгоспугіддя через засміченість боєприпасами.

Про це «Слобідському краю» розповів головний агроном сільгосптовариства Андрій Лапа.

«З 11 травня минулого року ворожа авіація завдала понад тридцять авіаударів по Шевелівці. Частина випущених росіянами боєприпасів приземлилась на наших сільгоспугіддях. Незважаючи на те, що село не було зайняте росіянами, при виході в поле зберігається досить висока вірогідність наштовхнутися на вибухонебезпечний предмет», — розповідає він.

Керівництво підприєства випустило на поля машину з розмінування на дистанційному управлінні «Дракон» — так співробітники товариства прозвали «комп’ютеризований» трактор Т-150. Він опрацьовує кожен метр площі.

«Якщо «Дракон» натрапить на міну, то значить, йому не пощастило. Завдяки цій машині ми створюємо для механізаторів безпечний режим роботи», — пояснив агроном. 

На території машинно-тракторного парку зі слідами обстрілів лежить купа металобрухту, серед якого оболонки від С-300 і «пелюстки». Це було виявлено на місцевих полях.

Нагадаємо, у квітні машину для розмінування на дистанційному керуванні представив фермер із деокупованого села Гракове на Харківщині.