Зволоження ґрунту в Україні достатнє, місцями — надмірне

24 серпня 2022, 12:39 2019

Погода в Україні до кінця літа обіцяє бути досить вологою. Окрім дощів, очікуються грози, град та шквалисті пориви вітру. Водночас обійдеться без аномальної спеки.

Такий прогноз на решту серпня озвучив синоптик Ігор Кібальчич у коментарі «Телеграфу».

За його словами, у середині та в другій половині серпня синоптичні процеси над Східною Європою та Україною зокрема характеризуватимуться переважанням південно-східних і східних повітряних потоків. Взаємодія між малорухливою та великою зоною високого тиску (антициклоном) над росією, а також областю зниженого атмосферного тиску над Азово-Чорноморським регіоном, Балканами й Кавказом призведе до того, що на територію України буде поширюватися повітря субтропічного походження із Середньоазійських районів.

«З цієї причини практично по всій території країни очікується дощова та хмарна погода. Місцями опади супроводжуватимуться грозами, випаданням граду й шквалистим посиленням вітру до 15-20 м/с. За рахунок нестійкого характеру погоди температурне тло в більшості областей очікується в межах кліматичної норми, місцями вище за норму на 2-4°С», — розповів Кібальчич.

Він додав, що ближче до кінця серпня атмосферний тиск суттєво підвищиться, ймовірність та розподіл опадів територією України помітно зменшиться. За відносного збереження східних потоків повітряна маса стане більш сухою і з меншою кількістю хмарності.

«Це призведе до деякого підвищення середньодобових температур повітря. У денний час також спостерігатиметься зростання температури повітря до +30-35°С, але про рекордну або аномальну спеку поки не йдеться і подібних передумов не намічається, з урахуванням свіжих прогностичних даних», — зазначається у прогнозі.

За словами синоптика, у більшості областей України зволоження ґрунту є достатнім, місцями навіть надмірним. Лише в окремих районах півдня зберігається значний дефіцит опадів і ґрунтова посуха. З огляду на очікувані синоптичні та погодні умови, ситуація з урожайністю більшості сільськогосподарських культур вимальовується сприятливою (якщо сюди ще додати той факт, що попередні літні місяці також не були скупими на атмосферні опади).