Здоровий ґрунт лежить в основі «здорової» економіки

12 лютого 2024, 17:35 1108

Якщо країна хоче бути успішною в сільгоспвиробництві, мати ефективних агровиробників, то вирощена ними продукція має експортуватися та конкурувати на світових ринках. Для цього має бути «здоровий» фермер, «здорова» економіка, а значить і здоровий ґрунт.

Таку думку висловив кандидат с.-г. наук, доцент НУБіП України Микола Косолап під час дискусійної панелі на конференції Agro Ukraine Summit.

За словами фахівця, відновлення родючості ґрунту — шлях до отримання більших доходів.

propData.content.image
Микола Косолап, кандидат с.-г. наук, доцент НУБіП України

Система вирощування No-till — це нове бачення місця людини в природі. Скільки коштує чисте повітря, вода, відновлений ґрунт? Якщо все це порахувати, то виявиться, що альтернативи нового бачення в землеробстві взагалі не існує. Варто дотримуватися принципу: «Що б іще не зробити, аби було краще, а не навпаки!».

Микола Косолап додав, що родючий ґрунт вимагає менше втручання, і це дає хороші результати. Він наголосив, що всі дії людини щодо обробітку ґрунтів мають негативний вплив як на саму землю, так і на оточуюче середовище загалом, і чим меншим буде цей вплив, тим більше природа допомагатиме отримувати вищі врожаї.


Вікторія Полевик, AgroPortal.ua