Великий перекіс пропозиції груші відносно попиту може статись найближчими роками в Україні.
Такий прогноз в інтерв’ю журналу «Садівництво по-українськи» дав співвласник фермерського господарства «Макосад» (Чернівецька обл.) Владислав Макаренко, пише AgroTimes.
«Грушу стали активно насаджувати, а вона не споживається у таких обсягах, — пояснює він. — Історія має властивість повторюватись — таке вже було 12 років тому, коли груша коштувала дешевше яблука. Після цього грушу добряче підкосили міцні морози, та й масово її викорчовували у ті роки».
Саме у той період ФГ «Макосад» вирощувало саджанці груші, та через кризу перевиробництва жодного не змогло продати, згадує фермер. А потім Україна почала імпортувати грушу, це знову викликало інтерес до неї, і цю культуру почали знову насаджувати.
«Проте зараз споживання її у разів десять менше, ніж яблук, та й яблуко експортується на відміну від груші. Тому два-три роки буде перенасичення нею ринку», — резюмував Макаренко.