Площі під яблуневими садами в Україні сягнуть нового мінімуму

05 серпня 2023, 11:12 2894

Яблучний сезон-2022/23 в Україні видався одним із найскладніших за останнє десятиліття.

Таку думку висловив керівник аналітичного напряму проєкту «АПК-Інформ: овочі та фрукти» Євген Кузін, пише EastFruit.

«Проблеми з використанням і подорожчанням ЗЗР, добрив та інших витратних частин, нестача робочої сили, відносно низькі ціни на промислове яблуко, відсутність зростання цін на свіже яблуко істотну частину сезону, проблемний експорт і складна логістика, удари по енергетичній інфраструктурі — це далеко не все, з чим змушені були зіткнутися українські садівники в умовах війни», — пояснює він.

Так, садівники, які були не в змозі забезпечити собі експорт, змушені були задовольнятися низькими цінами та зниженими обсягами продажів. А це на тлі негативних цінових тенденцій сезону-2020/21 і атак на енергетичну інфраструктуру лише посилило тенденцію викорчовування яблуневих садів.

«У підсумку країні навіть довелося імпортувати яблуко під кінець минулого сезону, хоча до цього навіть в умовах початку повномасштабної агресії росії імпортні яблука Україні навесні 2022 року були не потрібні», – додає Євген Кузін.

На думку експертів, площі під яблуневими садами, скорочуючись з 2016 року в середньому на 3% щорічно, у 2023-му досягнуть нового мінімуму в Україні. Проте деяка частина таких площ може цілком повернутися на український ринок у разі повторення сценарію високого попиту з боку переробників на промислове яблуко.

Поки що відкритим залишається і питання врожайності яблук в Україні, адже на це впливають погодні умови. Водночас зростання вартості витратних частин у виробництві, проблеми зі збутом і цінами на внутрішньому ринку можуть змусити виробників знову мінімізувати використання добрив і ЗЗР у садах, і врожайність яблук поточного сезону буде під впливом і негативних факторів.

«Розрахункову врожайність по країні можна очікувати на рівні 2022 року, адже ці негативні фактори якраз і були присутні вже тоді. А це означає, що відсутність змін у цьому показнику на тлі зниження площ призведе і до зниження виробництва яблук 2023 року. За нашими підрахунками, цього року Україна збере один із найнижчих урожаїв яблук щонайменше за останні 8 років», — підсумовує Євген Кузін.