Використання біопрепаратів економічно набагато вигідніше за імпортні добрива

11 червня 2024, 13:20 710

У період, коли азотні добрива коштували понад 40 тис. грн/т, у фермерському господарстві «Геркулес» ще інтенсивніше почали працювати з біопрепаратами. Використання продуктів BTU було економічно набагато вигіднішим, ніж купівля імпортних добрив.

Про це розповів директор ФГ «Геркулес» Віктор Шеремета під час панельної дискусії «Біологізація в агро. Кроки до втілення» в межах дводенного форуму Agro Ukraine Summit. 

За його словами, господарство співпрацює із BTU вже понад 10 років і застосовує у виробництві майже всю лінійку препаратів компанії. За цей час підприємство внесло на свої поля 27 тис. т біопрепаратів.

propData.content.image
Віктор Шеремета, директор ФГ «Геркулес»

Активно продовжуємо працювати з такими препаратами як деструктори стерні та Липосам. Це продукти BTU, які ми застосовуємо вже понад 10 років. Практично на всіх полях з ґрунтовими гербіцидами використовуємо Липосам. Склероцид застосовували на тих полях, де бачили проблеми з білою гниллю.

Загалом потреба в біопрепаратах виникла, коли до фермера прийшло розуміння, що якщо масово застосовувати хімічні препарати у виробництві, життя на нашій землі може припинитися. Тому збереження родючості ґрунту для господарства і особисто Віктора Шеремети — пріоритет. У цьому допомагають біопрепарати. До того ж ще є значний економічний ефект від їх використання.

І хоча повністю відмовитись від хімічного захисту в інтенсивному виробництві навряд чи вдасться, використання максимально біологічних препаратів — це те, до чого потрібно прагнути кожному агровиробнику. І зараз у ФГ «Геркулес» працюють над тим, щоб повністю перейти на інсектициди біологічного походження.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua