Вегетація пізніх культур в Україні подекуди завершилася передчасно

16 серпня 2024, 18:00 945

Агрометеорологічні умови впродовж першої декади серпня в Україні були переважно задовільними.

Про це у своєму тижневому звіті повідомили фахівці Укргідрометеоцентру, пише ІА «АПК-Інформ».

Як зазначається, зниження температури повітря і ґрунту дещо покращило умови вегетації пізніх сільськогосподарських культур. Внаслідок дощів у більшості західних, північних, в окремих районах центральних областей відбулося покращення вологозабезпечення метрового шару ґрунту під пізніми культурами та орного шару ґрунту під сівбу озимих культур під урожай наступного року.

«Одночасно в більшості південних, центральних, східних областей, де ефективних опадів не було, тривала, поширювалася та поглиблювалася повітряно-ґрунтова посуха. Локальні дощі, які спостерігалися в окремих районах, суттєвого впливу на зволоження ґрунту не мали», — додають фахвці.

Внаслідок цього на площах, де вже були вичерпані запаси продуктивної вологи, відбулося передчасне завершення вегетації пізніх сільськогосподарських культур. Спостерігалося передчасне (на 1,5-3 тижні раніше середніх багаторічних строків) достигання зерна кукурудзи та насіння соняшнику, відповідно, відбулося зниження продуктивності — зменшення абсолютної ваги зерна та насіння. На окремих площах Полтавської області було зафіксовано повне засихання рослин сої.

Нерівномірний розподіл опадів зумовив неоднорідні умови для накопичення продуктивної вологи в ґрунті на площах, призначених під сівбу озимого ріпаку, оптимальні строки сівби якого припадають на період 10-25 серпня.

«Умови для завершення збирання врожаю ранніх зернових були переважно задовільні. Проте в районах, де пройшли сильні дощі, — незадовільні через перезволоження верхніх шарів ґрунту та високу відносну вологість повітря, що призводило до розповсюдження шкідників та грибкових хвороб на посівах кукурудзи, сої, картоплі та городніх культур», — додали фахівці.