USDA: Перехідні запаси української пшениці на 20-річному мінімумі

19 жовтня 2024, 11:53 1081

Міністерство сільського господарства США (USDA) зменшило прогноз експорту пшениці з України порівняно з минулим роком попри незначні зміни в оцінці обсягів урожаю.

Про це свідчать дані у звіті USDA за жовтень.

Фахівці зазначили, що виробництво пшениці в Україні скориговано на 600 тис. т (22,9 млн т), і тепер воно практично не змінилося порівняно з минулим роком.

«Проте експортні постачання знаходяться на найнижчому рівні за останні 10 років, оскільки обмежені найменшими перехідними запасами за останні 20 років», — пояснюють вони. 

В USDA підкреслюють, що, попри скорочення постачань, конкурентоспроможні експортні ціни, постійний доступ до глибоководних портів на Чорному морі та зниження конкуренції з боку Європейського Союзу сприяли зростанню експорту пшениці в першому кварталі — до 6,2 млн т. Це майже вдвічі більше, ніж за аналогічний період минулого року.

«Хоча Іспанія залишається найбільшим експортним ринком, Україна помітно збільшила експорт до Індонезії, Єгипту, В'єтнаму, Алжиру та інших ключових ринків Азії та Близького Сходу», — констатують експерти.

Експорт пшениці з України в 2024/25 МР прогнозується на рівні 16,0 млн т, що на 2,6 млн т менше, ніж торік, оскільки очікується уповільнення темпів експорту після збору врожаю кукурудзи і повернення до типових сезонних схем постачань.