Про це з посиланням на попередні оцінки Економічного дискусійного клубу повідомляє НАЦУ «Укрцукор».
Очікуване збільшення виробництва цукру обумовлене розширенням цьогорічних посівних площ на 23% та покращенням врожайності цукрових буряків.
Відмічається, що в минулому сезоні основний обсяг виробленого цукру (1 635 тис. т) реалізовувався на внутрішньому ринку. Експорт цукру склав лише 132 тис. т, імпорт — 47 тис. т. Експортувався цукор переважно до Казахстану, Румунії, Грузії. Основні імпортні поставки здійснювалися з Нідерландів та Бразилії.
«З урахуванням перехідних залишків та очікуваного виробництва загальна пропозиція українського цукру в поточному сезоні складатиме 2,04 тис. т, при попиті внутрішнього ринку на рівні 1,65 тис. т. При цьому споживання цукру на одну особу оцінюється у 36,5 кг на рік — на 0,5 кг вище минулого сезону», — звертають увагу в асоціації.
За умови формування на кінець маркетингового періоду перехідних залишків у обсязі двомісячної потреби внутрішнього ринку (275 тис. т), можливий експорт цукру оцінюється у 115 тис. т. У разі досягнення вищевказаних показників, у сезоні 2016/2017 потреба імпорту цукру буде відсутня.
Для довідки: У 2015/2016 маркетинговому році загальна пропозиція цукру на ринку була сформована, в основному, за рахунок українського виробництва та становила 1 980 тис. т.