Україна наростила експорт насіння зернових в 1,5 рази

09 березня 2017, 11:49 2310

Експорт насіння зернових культур з України у 2016 р. становив $17,2 млн, що на 50% перевищує показник 2015 р.

Про це розповів завідувач відділу ринку матеріально-технічних ресурсів Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», д.е.н. Олександр Захарчук, інформує ННЦ.

За його словами, основними споживачами українського насіння є країни СНД — Азербайджан, Білорусь, Молдова, Грузія, та ЄС — Австрія, Литва, Румунія. Також вітчизняний насіннєвий матеріал імпортують Туреччина, Індія та Південно-Африканська Республіка.

«У структурі українського експорту насіння домінує кукурудза. Обсяги поставок цього виду продукції на ринки країн світу у 2016 році у вартісному вимірі становили $15,8 млн, а частка насіння кукурудзи у вітчизняному експорті склала 91,8%», — відмічає екперт.

При цьому за останні п`ять років в Україні намітилася тенденція до скорочення кількості виробників насіння і садивного матеріалу. Якщо в 2012 р. до Державного реєстру було занесено 1400 виробників насіння і садивного матеріалу, то у 2016 р. їх кількість скоротилася майже утричі — до 480.

Як прогнозує Олександр Захарчук, у середньостроковій та навіть довгостроковій перспективі Україна може збільшити експорт насіння у десятки разів, адже можливості щодо нарощування потужностей насіннєвих заводів з кожним роком невпинно зростають. 

«Навіть із цьогорічними проблемами щодо сортової сертифікації насіння, призначеного для сертифікованого посіву та міжнародної торгівлі у 2017 р., Україна має великий потенціал нарощування експорту насіннєвого матеріалу не в якості товарного зерна, а у вигляді якісного посівного матеріалу», — підсумував Олександр Захарчук.