Сівба на Дніпропетровщині: як зміниться структура посівів

23 березня 2024, 13:20 1720

Аграрії Дніпропетровської області наразі сіють ярий ячмінь і горох.

Про це розповів директор Інституту зернових культур Національної академії аграрних наук України Владислав Черчель у коментарі «Відкритому»

За словами фахівця, зазвичай у Дніпропетровській області засівали 100-150 тис. га ячменю. Але цьогоріч існують прогнози на меншу кількість, уже є недосів на 30%. Саме озимий ячмінь не користується таким ринковим попитом, як інші. Тому перевагу аграрії надаватимуть більше олійним культурам. Озимого ріпаку на сьогодні вже посіяно 127 тис. га. Він ніколи не був більш урожайним, ніж соняшник, але останніми роками все стало навпаки через кліматичні зміни.

«Температурні показники сприяють гарним майбутнім урожаям. В цілому озимина у дуже задовільному стані, і можна очікувати на непоганий врожай. Як не дивно, першими у посівній стартували Павлоградський район і традиційно Криворізький. Хоча зазвичай серед лідерів був Нікопольський. Цей район і Марганецька громада зараз найбільше потерпають від обстрілів», — пояснює Владислав Черчель.

Він нагадав, що минулого року регіон посіяв дуже багато сої, саме на неї була хороша ціна.

«Тому прогнозую, що і цьогоріч її посіють, може, навіть ще більше. Окрім того, акценти робитимуть на соняшник. І урожай пшениці буде теж доволі непоганим, минулоріч ми зібрали її понад 2 млн т. Зменшуються площі посівів під кукурудзу, на жаль, аграрії сьогодні змушені її продавати в збиток», — розповідає Владислав Черчель.