Після війни потрібно буде відновити зрошення понад 1 млн га

20 лютого 2023, 09:49 1432

В Україні станом на 19 лютого створено 15 організацій водокористувачів, із них вже зареєстровано в ЄДР дев’ять організацій (одна в зоні осушення, всі інші — в зоні зрошення).

Про це говориться у повідомленні Міністерства аграрної політики та продовольства України. 

Як зазначив під час виїзної наради міністр агрополітики Микола Сольський, впровадження меліоративної реформи дозволяє аграріям самостійно залучати інвестиції для розвитку та модернізації меліоративної інфраструктури, підвищувати ефективність її використання, збільшувати поливні площі, не допускаючи деградації ґрунтів.

«В Україні  площа меліорованих земель становить 5,5 млн га. Після війни нам потрібно буде відновити зрошення понад 1 млн га. Для побудови нових та відновлення наявних зрошувальних систем знадобляться значні інвестиції. Меліоративна реформа дозволить аграріям самостійно їх залучати для розвитку та модернізації інфраструктури. У результаті це дозволить підвищувати ефективність її використання, збільшувати поливні площі, не допускаючи деградації ґрунтів», — підкреслив Микола Сольський. 

Під час наради з аграріями, представниками організацій водокористувачів, а також рибного господарства також йшлося про необхідність розчищення каналів та забезпечення водою Придунайських озер.