Повоєнне відновлення агросектору має стати зеленим

12 серпня 2022, 07:20 4776
Катерина Шор

З отриманням статусу кандидата в члени ЄС Україна має не тільки продовжити виконання зобов’язань за Угодою про асоціацію, а ще й активніше впроваджувати Європейський зелений курс (ЄЗК), зокрема, в галузі сільського господарства. Ці зобов’язання набули особливого значення в умовах великої війни та повоєнного відновлення, яке має стати зеленим.

До повномасштабного вторгнення Україна мала не дуже хороші показники як для розвитку сталого аграрного сектору:

  • один із найвищих показників розораності земель — 54% від території;
  • близько 8 млн га еродованих земель, що становить майже 20% всіх сільгоспземель;
  • проблема з недостатністю вологи;
  • забрудненість ґрунту та водойм;
  • низька ефективність виробництва.

З початком війни додалися нові виклики та проблеми:

  • виключення земель, що знаходяться під окупацією;
  • наслідки прямих влучань боєприпасів та загорання;
  • мінування полів.

Війна в Україні демонструє вразливість інтенсивного виробництва і довгих ланцюгів постачання. Є проблеми з великими тваринницькими комплексами. Наприклад, Чорнобаївська птахофабрика, де через перебої з енергопостачанням і відповідно відключення системи годівлі птахів, а також неможливість вивезти продукцію загинуло понад 4 млн курей. Подібні комплекси стали легкою мішенню для авіаударів та виявилися незахищеними у воєнних умовах.

Ми відчули недосконалість ланцюгів постачання, яка пов’язана з логістикою та віддаленістю виробничих потужностей від логістичних центрів.

Якщо ми продовжуватимемо агровиробництво, як це було до 24 лютого, можемо передбачити, що буде подальша деградація та виснаження земель під інтенсивним виробництвом; подальше забруднення ґрунту та водойм; вплив зміни клімату посилюватиметься. Як результат — це передумови для підвищення цін на продукти харчування.

Тому саме зараз ми знаходимося на тому етапі, коли маємо переосмислити і знайти більш ефективні та раціональні шляхи для сільського господарства та агропродовольчої системи. В цьому може допомогти Європейський зелений курс, направлений на досягнення кліматичної нейтральності до 2050 року. Він охоплює практично всі сфери життєдіяльності людини. Для нас важливо, що ЄЗК закладає основи для ведення кліматично орієнтованого виробництва. 

Крокувати в напрямі досягнення цілей Європейського зеленого курсу для України як кандидата в члени ЄС — дуже важливо, оскільки в межах Угоди про асоціацію почали адаптацію українського законодавства до законодавства ЄС, і ми повинні слідувати й надалі тим законодавчим актам, які приймаються в ЄС, та відповідно проводити зміни в нашому законодавстві.

Крім того, Європейський зелений курс дає поштовх до розвитку сільських територій, адже робить акцент на локалізації ланцюгів постачання, тобто розвитку виробництва в територіальних громадах. Ключовим має бути зменшення відстані від виробника до споживача.

Після Перемоги буде розпочато перший етап відновлення, і в першу чергу буде проведено розмінування і рекультивація постраждалих земель. І тут, як на мене, потрібно змінювати підходи до їх відновлення, чи потрібно їх повертати в сільське господарство і яким чином. Це вміщає великий спектр питань, і важливо сконцентруватися на відновленні ґрунтів, продовольчій безпеці та еколого-економічних аспектах. Наразі немає одностайності між екологами і аграріями щодо того, як має відбуватися повоєнне відновлення.

Катерина Шор, юристка, менеджерка проєктів екологічної організації «Інформаційний центр «Зелене досьє», координаторка інформаційного порталу про органічне виробництво OrganicInfo.ua

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.