ТОП-5 шляхів збільшення родючості ґрунту без використання міндобрив

31 липня 2022, 06:00 5263

Фермер Даг Ванстолл із графства Кент, що на південному сході Англії, має амбітний план відмовитися від використання будь-яких синтетичних азотних добрив у своїх посівах уже наступного сезону.

Даг Ванстолл обробляє 485 га, утримує 74 голови сассекського молочного стада та 12 тис. курей-несучок. Останні сім років фермер займається питанням біологічної активності ґрунту. 

За його словами, біологічна активність допомагає вільноживучим ґрунтовим мікробам фіксувати атмосферний азот для використання його культурами.

Фермер уже почав виробляти власні джерела азоту, щоб зменшити залежність від синтетичних добрив.

Даг Ванстолл вирощує люцерну з двох причин: для годування тварин, а також через те, що дана культура здатна перекачувати вуглець у ґрунт, покращувати дренаж і давати безкоштовний азот.

Люцерну Даг вирощує приблизно на 80 га. Щосезону збирає кілька укосів і встигає її ще й продати. Фермер зазначає, що валовий прибуток непоганий, якщо порівнювати з іншими зерновими культурами.

Ванстолл уклав угоду з фермером, котрий займається розведенням ВРХ, згідно якої він отримує відходи тварин для удобрення своїх полів.

За словами фермера, навесні він вніс 5 т/га соломи з гноєм під зернові. Це дало йому +2,5 т/га врожаю порівняно з полем, яке було під міндобривами.

Проте весняне внесення гною має свої труднощі: волога погода підвищує ризик вимивання та ймовірність того, що культура його не використає.

Екскременти є побічним продуктом системи, в якій фруктові та овочеві харчові відходи згодовуються личинкам чорної солдатської мухи.

Коли личинки виростуть приблизно до 2,5 см, фермер їх згодовує своїх курам. Субпродукт екскрементів є цінним добривом, яке містить високий рівень NPK (приблизно 7:5:5), що підтверджують лабораторні тести, плюс мікроелементи та хітин.

Хітин діє як природний відлякувач комах, тому фермер збирається вводити його у якості стартового добрива під ріпак.

Ще один спосіб, яким фермер планує покращувати біологію ґрунту, — мікробіологічні екстракти, створені черв’яками.

Екстракти виготовляються в контейнерах шляхом шарування деревної стружки, біовугілля, листя, лісового ґрунту, пташиного посліду, соломи та скошеної трави разом із черв’яками.

Фермер зазначає, що цей екстракт найкраще підходить для пасовищ.

Рибна емульсія — це Red Bull для ґрунтових мікробів, або ж джерело вуглецевої їжі для мікробів, що містить багато мікроелементів.

Рибні відходи перетирають, потім ферментують із патокою та водою в чанах. У результаті утворюється коричнева рідина, яка через те, що вона з риби, чудово пахне.

Емульсію фермер планує використовувати з розрахунком 1 л/га.

Даг Ванстолл сподівається, що багато нових джерел азоту або ж біологічних підсилювачів ґрунту, які будуть додані наступного сезону, замінять штучний азот. 


AgroPortal.ua за матеріалами Fwi.co.uk