На Прикарпатті буде ніде зберігати пізні зернові

30 травня 2022, 15:29 1200

Сільгосппідприємства Івано-Франківщини досі мають на складах немалі залишки сої, кукурудзи, ячменю і пшениці.

Про це розповіла голова постійної комісії з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій Івано-Франківської обласної ради Орися Книшук в коментарі «Голосу України».

Вона пояснила, що до нереалізованого місцевого зерна на Івано-Франківщині додається продукція з інших регіонів, яку вдалося вивезти з охоплених вогнем регіонів. Врожай ранніх зернових та ріпаку якось розмістять у пристосованих приміщеннях. А от із пізніми культурами може виникнути проблема складування.

«Вартість зберігання зерна зросте в рази, — прогнозує Орися Книшук. — У нас тут створиться величезний надлишок, який стане згубним для місцевих аграріїв. Натомість зерно недоотримають ті люди, які того потребують».

Вона зауважила, що на посівну аграрії ще якось мобілізували ресурси. А жнива будуть надзвичайно складними. Навіть якщо дизельне пальне надійде в достатній кількості, то за високою ціною, що суттєво вплине на собівартість урожаю.

Орися Книшук висловила сподівання, що питання з експортом налагодиться. Посівна кампанія в області пройшла успішно. До того ж чимало аграріїв переорієнтувалися на вирощування овочів, що трохи зменшило зерновий клин.

«Для зниження напруження вирішено відновлювати Івано-Франківський комбінат хлібопродуктів. Сподіваюся, що до жнив вдасться. Там на перших порах можна розмістити кілька тисяч тонн. І це частково врятує ситуацію. А далі сподіваємося на перемогу», — підсумовує Орися Книшук.