На Херсонщині за соняшниковим лушпинням вишиковуються в чергу

02 вересня 2018, 08:00 5401

Аграрії Херсонщини зіткнулися з парадоксом: попит на відходи переробки соняшнику нині виявився жвавішим, ніж на його насіння.

Покупці буквально штурмують місцеві сільськогосподарські підприємства, скуповуючи лузгу по 500 гривень за кілограм готівкою, при тому, що за саме насіння дають 10,6-10,8 тис. грн, повідомляє «Голос України».

«Раніше лузгу викидали, а тепер вона стала цінною сировиною для виробництва паливних гранул чи брикетів. Їх виробництво стрімко зростає: за даними Головного управління статистики Херсонщини, з початку року його обсяги через стабільно високий попит збільшилися на 80%, сягнувши 1363 т», — йдеться у матеріалі.

За дефіциту відходів переробки деревини, в степових районах у хід іде буквально все: комиш, опале листя, а одна з фірм Нової Каховки навіть почала збирати після обрізки й переробляти на місці цурпалки від виноградної лози на плантаціях.

Тож і колишнє соняшникове «сміття» пішло в діло, адже воно має велику теплову калорійність і добре горить у котлах та пічках. Тим паче сировини буде вдосталь: згідно з інформацією Департаменту агропромислового розвитку Херсонської ОДА, цьогоріч на початку соняшникових жнив врожаї культури становлять у середньому 1,14 т/га, що на 0,12 т більше, ніж торік.