Херсонщина ризикує втратити до третини врожаю кавунів через спеку

03 вересня 2019, 16:45 2589

Херсонська область ризикує втратити до третини врожаю польового кавуна. Адже в пік його достигання у регіоні панує спека, коли денна температура повітря у степу сягає 40оС.

Достиглий кавун у таких умовах треба забирати з баштану чимшвидше, бо за 3-4 дні він ризикує запектися у власній оболонці, пише місцеве видання «Новий день».

«Чимало власників баштанів нині перейшли на вирощування тонкокорих сортів імпортної селекції. Вони й справді солодші та привабливіші для покупця, ніж відомі ще з часів СРСР сорти Астраханський, Мелітопольський, Княжин тощо. Але є й суттєвий недолік: «новачки» не такі витривалі до спеки. І якщо такі кавуни вчасно не забрати з поля, від 30 до 40 відсотків врожаю можна списати у втрати. Як не дивно, але за подібних обставин у певному виграші будуть не дуже дбайливі власники баштанів, котрі не організували прополювання бур'янів. У їхньому затінку достиглий кавун збережеться краще», — коментує голова фермерського господарства «Зоря Каховщини» Леонід Кириченко.

Урожай баштанних аграрії Таврії нині ладні віддавати задешево, аби заробити хоч щось. І комерсанти цим охоче скористалися: оптові ціни на солодку ягоду миттю впали.

«За кілограм кавуна нині дають копійок 50, і то оптовиків із своїми фурами ще пошукати треба. Між тим, собівартість баштанних доходить до 80-90 копійок за кілограм. Виходить, продавати їх селяни зараз «приречені» собі на збиток», — зазначає директор сільгосппідприємства у селі Клини Олешківського району Херсонщини Леонід Сиваков.