Кожен десятий зареєстрований в Україні сорт — голландської селекції

24 грудня 2017, 10:32 4186

Обробляючи площу лише 600 тис. га, з котрих 90 тис. га відведені на садівництво та 9 тис. га теплиць, Голландія займає 2 місце в світі по експорту агро-продовольчої  продукції у грошовому виразі ($90,1 млрд проти $15 млрд в України) та є провідним постачальником овочів на ринок Європи.

Про це йшлося під час круглого столу та практичного семінару «Україна в процесі змін: реєстрація прав на сорти рослин», проведеного «Українським клубом аграрного бізнесу» спільно з Посольством Королівства Нідерланди в Україні

Як зазначалося, однією з передумов таких досягнень є високий рівень селекційної майстерності, що забезпечує постачання на ринок високопродуктивних сортів сільськогосподарських культур. Зважаючи на це, досвід голландської системи сортовипробування може бути корисним для вивчення та перейняття в АПК нашої держави. 

Спеціально для цієї події, в Україну прибув керівник напрямку випробування сортів Нідерландської інспекції рослинництва (Нактуінбоу) Берт Схолте.  В своїй презентації він навів дані, що кількість сортів рекомендованих до використання в Нідерландах складає 62 тис. —  86% з яких майже в рівних частинах складають сорти овочів та квітів.  

Нактуінбоу є автономним державним органом, який регулюється Міністерством економіки Нідерландів та був створений для контролю якості продукції, процесів та виробничих ланцюгів у галузі садівництва. Основний фокус діяльності направлений на оцінку та випробування сортів квіткових, садових та овочевих культур для цілей реєстрації та надання прав власникам сортів. Установа складається із трьох структурних підрозділів: лабораторії, інспекції та випробувального центру, а тестові поля займають територію площею 10 га.

За результатами випробувань Нактуінбоу передає свій висновок до Ради сортів рослин, яка є національним органом, що приймає кінцеве рішення про реєстрацію сорту. В Раді працює всього один державний секретар.

Окрім цього установа співпрацює з Міжнародною асоціацією захисту рослин (ISTA) та Європейським офісом сортів рослин (CPVO). На базі Нактуінбоу діють навчальні курси практичної підготовки та семінари для обміну досвідом з представниками національного та міжнародного сектору.  

За словами Берта Схолте, організація на 100% самофінансується.

«Нактуінбоу самостійно покриває всі витрати за рахунок надходжень від виконаної роботи по заявкам на випробування сорту. Загалом в штаті інспекції працює 300 людей, а річний грошовий обіг компанії  становить €27 млн. Для прикладу, вартість тесту ВОС для овочевих культур на відкритому ґрунті становить €1,9 тис., вартість тесту придатності до поширення (ПСП) цукрового буряку та зернових — €9 тис. і €2 тис. відповідно», — сказав Схолте

Як зазначив Директор Українського інституту сортів рослин Сергій Мельник,  наразі рекомендованими до поширення в Україні та внесеними в Реєстр сортів рослин України є 10,215 тис. сортів. Понад 10% цих сортів складають сорти голландської селекції, а їх частка серед сортів овочевих культур займає 41%. Незважаючи на певну подібність систем реєстрації сортів в Україні та Нідерландах, різна культура сільського господарства зумовлює також різну структуру сортів в Реєстрі. Так, в Україні переважають сорти зернових культур (кукурудзи та пшениці).

«В рамках євроінтеграції України і адаптації українського законодавства до норм ЄС, подібні заходи є дуже важливі, адже допомагають зрозуміти принципи роботи системи в європейських країнах. Вони показують, як Україна може найбільш ефективно адаптувати організацію роботи сільського господарства до тих практик, що використовуються в ЄС», -вважає координатор насіннєвого комітету асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Роман Граб.